Március 27, kedd - High Fantasy Book Tag /077

Sziasztok!

Ma ismét egy Book Tag-et fogok kitölteni, ami nem más, mint a High Fantasy Book Tag. Ez a második olyan tag, amit nem azért csinálok, mert kedvem szottyant hozzá, és más blogján találtam, hanem mert kihívtak rá. Ezúttal Tina hívott ki a Lapok közé rejtőzve blogról, az ő bejegyzését ide kattintva érhetitek el. Mielőtt belevágnék, pár dolgot meg szeretnék említeni. Az első az, hogy nem olvastam végig Tina bejegyzését sorry, amint ezt megírtam, pótlom :), csak épphogy belelestem a válaszaiba, hogy mire számítsak. Ennek nagyon egyszerű oka van: azt vettem észre magamon az ilyen tagek kitöltésénél, hogy simán befolyásol a kérdések megválaszolásában mások válasza. Ezért aztán igyekeztem minél felületesebben elolvasni a bejegyzést, azt azért kiszúrtam, hogy megemlítette a Szent Johanna Gimiről írt agymenésemet, de majd ha ezt megírtam, elolvasom úgy igazából :D
Update: nem működött az időzítő :((
A másik dolog, amit megemlítek, hogy ha minden igaz, ez a bejegyzés majd pont suliidőben fog kimenni. Nem hiszem, hogy ez nagy feltűnést keltene majd, viszont ki akartam próbálni, milyen időzítőről posztolni valamit, és úgy döntöttem, ez a tag lesz a tesztalany. Majd a suliból bejelentkezem és meglesem, hogy kiment-e. Ez azért menő, mert így tudok a múltból üzenni nektek. Olyat miért nem lehet, hogy valamit időzítővel a múltban posztolunk? Tudnék még a jövőből is üzenni...

Na de elég a rizsából, szerintem vágjunk is bele! :)

Eredeti kép forrása

1. Melyik a kedvenc térképed egy könyvben?

Nos, ha jól emlékszem, egyetlen olyan könyvsorozat első része volt, amiben térképet találtam, ami nem más, mint az Üvegtrón Sarah J. Maas-tól. A könyv egyébként nagyon tetszett, de azért a hibáit is megtaláltam és csokorba szedtem róla a gondolataimat, ezt itt el tudjátok olvasni. Aztán lehet, hogy volt még térképes könyv az életemben, mindenesetre nekem ez a legfrissebb ilyen élményem. Majd lehet, hogy egyszer lerajzolom nektek a térképet, aztán bejegyzésben megmutatom ;)


Forrás



2. Királyi palota - ami kiemelkedik a tájból. Mondj egy olyan tavalyi olvasmányt, ami kiemelkedett a többi közül!

Forrás

Végigpörgettem a 2017-ben olvasottnak jelölt könyvek listáját Molyon. Ez két okból ment elég gyorsan, az első, hogy mindössze tavaly nyáron regisztráltam az oldalra, így nyilván nem tudtam minden tavaly elolvasott könyvemet bejelölni, a második, hogy nem olvastam túl sokat 2017-ben. Végül Katja Millay könyvére, a Nyugalom tengerére esett a választásom, ami számomra egy meghatározó olvasmánya volt a tavalyi évnek. Különleges történet, különleges szereplőkkel. Sok tekintetben elsőre érthetetlen, de nekem a végére teljesen összeáll a kép, és - csodák csodája - ebben a könyvben is találkoztam hű társammal, a szelektív mutizmussal, azaz választott némasággal, amivel jómagam is 10 évig küzdöttem (bejegyzés itt). Szóval ebben a tekintetben is fontos volt számomra a könyv. Valahogy ezekkel a témákkal mindig tudok azonosulni. De időnként olyan baromságokat tudnak írni róla, vagy úgy általában a némaságról egyes szerzők (és itt most nem RST-ra vagy Millay-re gondolok), hogy attól dupla mezítlábbal ugranék a fadarálóba.

3. Királynő - vannak tesze-tosza királynék, és vannak belevaló, uralkodásra szánt királynők. Mondj egy utóbbit, azaz egy erős női karaktert!

Olyan sokat áradoztam már a Skorpió Vágtáról, annak ellenére, hogy külön bejegyzést nem szenteltem neki, mert hiába kezdtem el, képtelen voltam szavakba önteni azt, amit ez iránt a könyv iránt érzek. Ebben a regényben találkoztam az egyik legerősebb női karakterrel, Puck Connolly-val. Annak ellenére, hogy sokszor szerencsétlen középső testvérnek tűnik, képes benevezni a halálos Skorpió Vágtára, hogy ne vigyék el ő és öccse feje fölül a házat, amikor bátyja úgy dönt, a szárazföldre költözik. Egyébként, nem tudom, ti hogy vagytok vele, én nem hibáztattam Gabe-et, bármekkora seggfejnek is volt beállítva. Szóval szerintem Puck az egyik legfaszább karakter, akivel dolgom volt.
Forrás

4. Mágia - amit vétek lenne kihagyni. Mondj egy olyan elemet, ami nélkül számodra nem könyv a könyv!

Forrás
Ezt a kérdést azért nehéz megválaszolni, mert ahogy sokan mások, én is sokféle témában olvasok, és mondjuk ami egy fantasy-ben megtalálható, ugyanaz egy szimpla romantikus-vattacukorfelhő YA könyvben nem feltétlenül állná meg a helyét. Update: bár a következő pontot látva a sárkányt fontolóra veszem... Amit én sajnos sok könyvből hiányolok, az az előző pontban keresendő. Az erős női karakter. Lehet, hogy csak én vagyok olyan szerencsétlen, hogy mindig hisztis libákról szóló könyveket kapok le a polcról, de tényleg kevés olyan női főszereplővel találkoztam, akikben tényleg megvan az, amit keresek. Mondhatnám, hogy ez az, amitől nem könyv a könyv, de akkor az olvasmányaim fele nem lenne könyv. Erre a kérdésre számomra nem létezik konkrét válasz.
Update 2.0: Tina erre zseniális választ adott (most olvasom a bejegyzését), szóval az ő véleményével csak egyetérteni tudok.


5. Sárkány - egy mágikus lény, ami feldobja az egész könyvet. Melyik az a könyv, amin már egy sárkány se segített volna?


Forrás

Kihívóm itt idézte meg a Szent Johanna Gimi című szerencsecsomagról írt bejegyzésemet, amit most én is meg fogok tenni, szóval azt elolvashatjátok ide kattintva. De ahogy engem ismertek, kritizálásban nagyon jó vagyok, szóval megemlítenék még ezt-azt, lássuk, milyen könyveken nem segítene az a sárkány :)
Mindkét könyv, ami most említésre kerül, már járt a blogon és saját bejegyzést is kapott. Az első, Nicole Williams Crash - Zuhanás című regénye még tanév elején volt terítéken (bejegyzés itt), ugyanis amennyire el akartam olvasni, akkorát csalódtam benne. Nem igazán történt benne semmi, Jude Ryder nem normális, Lucy In The Sky egy hülye liba nem emlékszem a vezetéknevére, Sawyer meg egy #&@!!?!%@&#@&!!!%???&@##! Ide képzeljetek be minden létező káromkodást, amivel a leggyűlöltebb szereplőket illetni szokás.
A másik gyöngyszemen szerintem nem fogtok meglepődni: persze, hogy a Papír hercegnő, amitől valamiért mindenki odavolt meg vissza 2017 végén. Majdnem akkora sláger volt Molyon, mint nyáron a strandokon a Despactio. Aztán miről is szólt? Semmiről. Az egyetlen cselekmény a könyv elején történt, onnantól pedig a pornókönyv kategóriába sorolnám. Nem tudom, lehet, hogy ez valakinek tetszik mert olyan izgató meg minden és nem gondoltam volna, hogy az izgató szót valaha le fogom írni ezen a blogon, de ha tudtam volna, hogy a Szürke 50 árnyalata junior verziójával állok szemben, inkább hagyom a francba. Mindegy is, beszéljen ez a bejegyzés helyettem.
Egyébként írás közben rájöttem, hogy ezeken a könyveken igenis segített volna egy sárkány, de nem Fogatlan az Így neveld a sárkányodat! című filmből, hanem az a fajta sárkány, aki felgyújtja a házakat és felzabál mindenkit. Na, így még a Papír hercegnőt is képes lennék újraolvasni, ha nyali-fali közben berepül egy sárkány az ablakon és leégeti a szőrt Reed Royal hátáról.
Jesszus, miket le nem írok... XDDD


6. Varázsló - egy bölcs, idős, misztikus mentor, aki segíti hőseink útját. Mondj egy olyan karaktert, akire ráillik a leírás!


Forrás
Magnus Bane az Árnyvadász könyvekből. Jó, a bölcs kifejezés elég ritkán illik rá, de az idős és a misztikus határozottan stimmel. Magnus, amellett, hogy szinte mindenki kedvence a Végzet Ereklyéiben, végtelenül vicces és szimpatikus szereplő. Az számomra hab a tortán, hogy az életkorára való tekintettel még a Pokoli szerkezetekben is feltűnt, ahogy a pár évvel a Mennyei tűz városa után játszódó Gonosz fortélyokban is. Én amikor első alkalommal pillantottam meg a nevét valamelyik kötetben, üdvrivalgással fogadtam, hogy ebben is szerepelni fog és egyszer sem okozott csalódást :)



+1. Te milyen karakter lennél szívesen egy fantasy regényben?

Picit üldögéltem a kérdés fölött, de aztán kitaláltam. Vagy valami varázsló vagy boszorkánymesterszerűség lennék, vagy vámpír. Boszorkánymesternek lenni milyen menő lehet már! Bármit tudnék varázsolni. Egész nap szívatnám az embereket mindenféle medzsik-trükkökkel. Na, meg azért néha hasznos dolgokat is csinálnék, meg időnként megmenteném a világot meg ilyen apróságok.
Vámpírnak lenni pedig egyszerűen atomzsírkirály lenne. Nagyon régóta szeretem a vámpírokat és a sok vámpíros könyv mellett egyszer még a vámpírok pszichológiájáról is olvastam egy könyvet. Egy szó, mint száz, vámpír is szívesen lennék.
Az meg már csak hab a tortán, hogy mindkét karaktertípus halhatatlan ;)

Hát, ennyi lett volna ez a mai book tag. Remélem jól szórakoztatok, én nagyon élveztem a kitöltését, még egyszer köszönöm a kihívást :) Én nem hívnék ki most senkit, de ha van kedved, Te töltsd ki nyugodtan ;)
Húsvétkor találkozunk a havi összefoglaló egy rövidebb változatával és még valamivel, addig is
legyetek jók!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

December 15, vasárnap - Magammal viszlek a Vörösmarty téri vásárba | Intsant Kriszmösz-zeneajánló /137

Május 19, szombat - Régi VS Új vízfestékkészletem /086

Április 30 - május 7 - Naplóbejegyzések | A "ballagástól" az érettségi végéig /144